Články

Jak vyčistit troubu bez zbytečné námahy

K jarnímu úklidu kromě umytí a ošetření oken, praní závěsů i záclon či úklidu spíže a skříní, patří také vyčištění trouby.

Ta byla přes zimu v jednom kole, a tak nezbývá než vzít do ruky houbičku, hadřík, a obrnit se trpělivostí, protože čištění tohoto spotřebiče rozhodně nepatří mezi vyhledávané činnosti. Údržba trouby by ale rozhodně neměla být jen věcí jarního úklidu.

Proč je čistění trouby důležité, a jak na to?

První důvod je zřejmý: špinavá trouba s připálenými zbytky jídla na stěnách i dvířkách trouby není nic pěkného, ani hygienického. Na další důvody jsme se zeptali Jany Neuszerové, odbornice na značku MORA.

„Zanesení povrchu trouby a topných těles připáleninami brání rovnoměrnému ohřevu. A proto nebude výsledek pečení takový, jaký byste si přáli: místy bude pokrm nedopečený. Navíc budete na tento nedokonalý výsledek spotřebovávat víc energie, a tedy svých vlastních peněz,“ říká, a dodává: „Starý připálený tuk začne uvolňovat uhlíkové plyny, které mohou ovlivnit chuť a vůni jídla, naplnit vaši kuchyni kouřem a nepříjemnými pachy. Starý tuk se může dokonce i vznítit.“

Víte, že:

· Osvědčené „babské“ rady s kypřicím práškem nebo octem v předehřáté troubě fungují jen u čerstvých nečistot.

· Když jsou připáleniny staršího data, nezbývá než sáhnout po agresivnějších čisticích prostředcích, které nemusejí být prospěšné ani přírodě, ani nám – nejen během čištění, ale i později během následného pečení. Proto věnujte pozornost důkladnému odstranění zbytků chemie v troubě.

Nebo na to můžete jít chytře: vsaďte na samočistící funkce, kterými jsou moderní trouby vybavené. V zásadě jsou tři: pyrolytické čištění, čištění pomocí páry anebo pomocí speciálních katalytických panelů. Všechny tři způsoby jsou dané už ve výrobě, nelze je „dodat“ nebo dokoupit.

Pyrolýza

Pyrolytické čištění je založené na extrémně vysokých teplotách. „V případě trub MORA je to 560 °C. Trouby, které tento typ automatického čištění umožňují, mají povrch z velmi odolného speciálního smaltu. Program trvá 90 minut a po celou dobu jsou z bezpečnostních důvodů uzamčená dvířka spotřebiče. Po skončení programu a vychladnutí trouby stačí nečistoty, přeměněné na popel, pouze setřít hadříkem bez použití jakýchkoliv chemických prostředků,“ doplňuje Jana Neuszerová.

Parní čištění

„Vše, co je potřeba udělat, je nalít půl litru vody například do pekáče, vložit jej do trouby a nastavit vhodný program. U značky MORA to je program EcoClean. Asi po 30 minutách už můžete sledovat výsledek, kterým je viditelně čistý povrch celého vnitřku trouby. Mastnota i zapečené skvrny se uvolněnou párou změkčí. Pak je stačí jednoduše otřít hadříkem. A snadno vyčistíte i sklo dvířek díky novému systému snadné demontáže,“ říká Jana Neuszerová.

Katalytické čištění

Stěny trub s podporou katalytického čištění tvoří vložky se speciálním povrchem, který je samočisticí. Nečistoty žárem samy zoxidují a vypaří se. Stačí jen zvolit klasickou kombinaci horní-spodní ohřev, nastavit teplotu na 250 °C, a za 90 minut jen vytřete dno a stěny trouby hadříkem. Katalytické vložky vydrží zpravidla 3-5 let, pak je potřeba je nahradit novými – jsou běžně ke koupi jako příslušenství spotřebiče. Katalytické nebo parní čištění najdete nejen u vestavných trub, ale například i u nových sporáků. FOTOA ZDROJ: MORA

Napsat komentář