Články

Jak si vybrat troubu? Zeptali jsme se za vás

Stejně jako na jaře jsme zůstali doma, a tak se věnujeme vaření a pečení víc než jindy. Spousta lidí se pouští i do pečení chleba, rohlíků, baget a dalšího pečiva. Potřebujete novou troubu? Poradíme vám, jak si vybrat.

V dobré troubě připravíte jakékoliv jídlo. Nejen pečením, grilováním nebo pomalým „tažením“ při nízké teplotě, ale i v páře. Těch nejlepších výsledků ale dosáhnete použitím více metod najednou. Jestli si právě tohoto kuchyňského pomocníka vybíráte, poradíme, na co si dát pozor. Pět jednoduchých tipů vám může ušetřit hodně zklamání i vyhozených peněz.

Radí Darina Papáčová, odbornice na výrobky Whirlpool.

1. Objem tak akorát

Trouby se liší svým objemem, a to podstatně. Pokud si chcete ušetřit nepříjemné překvapení, kdy se vám třeba svatomartinská husa do trouby nevejde, zbystřete. „Větší rodiny nebo domácnosti, kde se hodně peče, rozhodně využijí velké trouby o 73 litrech vnitřního objemu. Výhodné je i to, že umožňují péct i na čtyřech úrovních najednou, aniž by se smíchaly chuti a vůně,“ říká Darina Papáčová a dodává: „Naopak svátečním kuchařům v malých bytech zpravidla postačí spotřebiče o objemu kolem 40 litrů.“

Až čtyři různé pokrmy najednou bez smísení vůní nebo chutí připravíte v nových troubách Whirlpool W Collection díky konstrukčním změnám v zadní stěně. Ušetříte čas i zdroje

2. Přidejte páru

Zdravá, nutričně hodnotná jídla s nízkým obsahem tuku, která si zachovala přirozenou chuť surovin, jsou v kurzu. A je přitom jedno, jestli dáváte přednost plné chuti šťavnatého steaku, nebo jste zapřisáhlý vegetarián a milujete zeleninu na sto způsobů. Vedle klasického pečení a grilování se proto v troubách stále více zabydluje i pára. Tento báječný kulinářský vynález vám zajistí svěží křupavou zeleninu bez soli, lahodné, šťavnaté maso i nadýchané dezerty a ušetří vám až třetinu času. Zatímco před lety byly parní trouby vyloženě luxusní záležitostí, jsou stále dostupnější. Tato investice se vám rychle vrátí v podobě zdravého jídla i netušených kuchařských možností.

SteamSense+ pro kombinované pečení i pečení ve ve 100% páře

„Trouby s technologií, která se u Whirlpoolu nazývá SteamSense, umožňují pečení se třemi stupni páry v kombinaci s horkým vzduchem o ideální teplotě 140-220 °C. Hodí se například pro přípravu větších kusů masa, drůbeže, ryb vcelku, koláčů nebo chleba, které upeče bez úbytku hmotnosti a vysušení. Technologie SteamSense+ nabízí vedle kombinovaného pečení i přípravu pokrmů ve 100% páře, aby se jídlo nevysušilo. Tento způsob se hodí třeba pro přípravu ryb, drůbežího masa, zeleniny, rýže a cereálií. V obou případech jde o plnohodnotné parní trouby řízené senzory s parním generátorem a zásobníkem na vodu, nikoliv o trouby s párou vznikající odpařováním ze dna nebo jiné nádoby umístěné na dně trouby,“ doplňuje Darina Papáčová.

3. Přizvěte si inteligentního asistenta

„Inteligentní technologie 6. SMYSL snímá pomocí senzorů důležité parametry prostředí v troubě. A podle zvoleného receptu automaticky nastaví – a také průběžné upravuje – čas, teplotu a u parních trub i vlhkost vzduchu. Formou jednoduchých pokynů v češtině vás provede krok za krokem celým procesem přípravy jídla, takže se můžete směle pustit i do náročnější kulinářské kreace, na kterou jste si zatím netroufli. Pokrm se pokaždé povede. Navíc při co nejnižší spotřebě energie,“ vysvětluje Darina Papáčová.

Samonosnou patentovanou sondu MultiSense monitorující teplotu ve čtyřech bodech jde umístit i do těsta

TIP ODBORNÍKA

Nevíte, jak poznat, jestli je už maso tak akorát a koláč upečený? Pomůže sonda. A když chcete mít naprostou jistotu, vyberte si troubu z nové řady Whirlpool W Collection s patentovanou sondou MultiSense se čtyřmi senzorickými body. Je samonosná, takže ji umístíte nejen do masa, ale i do chleba nebo koláče, a neponoří se.

4. Multifunkční talenti

Může se stát, že nevíte, jak se rozhodnout, nebo máte málo místa. V takovém případě je pro vás možná tou nejlepší volbou multifunkční spotřebič. Například multifunkční mikrovlnná trouba, která dovede nejen ohřívat, ale i plnohodnotně péct horkým vzduchem jako tradiční trouba. A také grilovat nebo vařit v páře pomocí speciální nádoby. Může i zapékat, a dokonce také smažit do křupava – jako třeba horkovzdušná fritéza. To díky unikátní technologii Whirlpool Crisp a CrispFry, a speciálnímu talíři Crisp.

Možná, že je pro vás jako stvořená jiná novinka – turbo trouba. „Kombinuje výhody tradičního trouby s horní, spodním a horkovzdušným pečením horkovzdušného pečení a mikrovln. Představuje vlastně dva samostatné spotřebiče v jednom, a nenárokuje si víc, než 45 cm na výšku. S její pomocí připravíte spoustu dobrot v polovičním čase, a vejde se i do nejmenšího 1+KK,“ dodává Darina Papáčová.

5. Technologie pro kuchaře nové generace

Konektivita spotřebičů je jasný trend. Digitalizované, synchronizované a koordinované spotřebiče s Wi-Fi: to je přesně to, co hledáte, pokud patříte ke kuchařům s prsty přirostlými k mobilu nebo tabletu. Takové spotřebiče můžete nejen ovládat odkudkoli, ale hlavně lépe. „Aplikace 6th Sense Live intuitivně vede zákazníka krok za krokem, a povýší běžné pečení na nevšední kulinářské dobrodružství. Aplikace navíc nabízí recepty, užitečné rady a návody, jak zajistit, že se každé jídlo bude v ústech jen rozplývat,“ uzavírá Darina Papáčová.

Dárek pro vás: Budete si do konce roku vybavovat kuchyni novými vestavnými spotřebiči? Pak je to pro vás jedinečná možnost se i odměnit dárkem v hodnotě 2500 Kč přesně podle vaší nálady. Více na www.whirlpool.cz

Zdroj a foto: Whirlpool

Napsat komentář