LETNÍ KUCHYNĚ A GRILOVÁNÍ

Během léta se naše domácí aktivity přesouvají ven, včetně vaření a stolování. K této sezóně neodmyslitelně patří grilování. Jestli nemáte chatu nebo chalupu, můžete to zkusit na terase nebo na balóně.

Tady ovšem dbejte na to, abyste nerušili sousedy. Nejen vůněmi z připravovaných pokrmů či kouřem, ale také hlučnějším hovorem. Protože když se sejde více lidí a rozjede se zábava, jsme obvykle mnohem hlučnější.

Grilování milujeme všichni. A jestli si budete gril teprve pořizovat, je třeba vědět, jaký typ si vybrat. V dnešní době je jich k dostání nepřeberné množství. Od těch na dřevěné uhlí či uhelné brikety, přes plynové, lávové, elektrické či infračervené grily.

Přípravu jídla na mřížce nad ohněm připisujeme karibskému kmeni indiánů, kteří si maso upravovali pomocí nástroje zvaného „barbacoa“, ze kterého vzešlo dnešní „barbecue“ či zkráceně „BBQ“.

S chutí a vůní dýmu

Gril na dřevěné uhlí, tedy příprava jídla na otevřeném ohni navodí romantickou atmosféru. Pomocí uhlí a briket je snadnější dosáhnout vysokých teplot, které jsou ideální pro zapékání – to je ovšem možné pouze s uzavřenými kotlovými grily. „Dřevěné uhlí se narozdíl od briket snadněji zapaluje a nezůstane po něm tolik popela. Spotřebujete ho však více než dřevěných briket.

„Oheň a žár je potřeba udržovat a správně regulovat,“ vysvětluje David Benda, odborník z oddělení zahrady v projektových marketech Hornbach. Znalci oceňují především typicky kouřovou chuť, která vzniká pouze na žáru z dřevěného uhlí. Ta se naplno projeví zejména u klobás a grilované zeleniny. Grily na dřevěné uhlí jsou dobrými společníky při grilování pod širým nebem.

Plynový gril

Výhodou grilu na plyn je rychlé zprovoznění stisknutím elektronického zapalování. Plamen můžete regulovat na dvou až pěti hořácích (podle typu a velikosti grilu) a teplotu hlídat pomocí zabudovaného teploměru. Poklop na grilu zajišťuje rovnoměrnou cirkulaci vzduchu. „Většina plynových grilů má i boční a zpětné hořáky a grilovat tak bez obav můžete až do té chvíle, kdy spotřebujete celý obsah propanbutanové nádoby. Poté jí vyměníte a grilujete dál,“ radí David Benda Výhodou je také absence kouře, proto lze plynové grily používat také na balkóně, aniž by obtěžovaly sousedy.

Elektrický gril

Po elektrickém grilu sáhne ten, kdo má možnost posedět si na terase či balkóně, chce si ušetřit starosti a čas a nemůže si dovolit grilovat nad otevřeným ohněm a kouřem znečišťovat okolí. Elektrický gril je dobrou variantou na cesty, návštěvy a rychlé a originální pohoštění.  Má krátkou dobu zahřátí a snadno se udržuje. Často nedoceňovanou výhodou je rovnoměrné rozložení tepla na grilovací ploše. Díky možnosti uzavření poklopu lze snadno připravovat na elektrickém grilu i zapečené pokrmy. Navíc se nemusíte bát odlétávání jisker, takže je gril možné používat opravdu kdekoli.

Pozor na správnou přípravu

Pro grilování nepoužívejte maso nakládané do solných roztoků. Působením horka se při něm mohou uvolňovat rakovinotvorné látky, tzv. nitrosaminy. Nejznámějšími zástupci této skupiny jsou šunky, uzená slanina, játrová paštika a párky – ty na gril v žádném případě nepatří. Tuk z grilovaného masa by neměl odkapávat do žhavého uhlí, jelikož přitom může vznikat rakovinotvorný kouř. Pro zachycování tuků můžete používat speciální záchytné misky z hliníku nebo smaltovaného ocelového plechu.

Popisky

1

Grilování s rodinou a s přáteli neodmyslitelně patří k letním měsícům.

2

Kotlový gril na dřevěné uhlí Tenneker Black Moon, 2 790 Kč, Hornbach

3

Plynový gril Fieldmann FZG 3003, nabízí tři hořáky a grilovací plochu 49,5 x 36 cm s výškou 86 cm. 3 999 Kč. Fieldmann

4

Plynový gril Q1200 se stojanem a stolky se vejde na terasu, má dostatečně velký rošt pro přípravu jídla a postranní stolky, 8 990 Kč. Weber

5

Grilované pokrmy nepřipalte a maso doplňte zeleninou. Ať již grilovanou, nebo čerstvým salátem.

FOTO: ARCHIV FIREM, TIPY HORNBACH

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *