Články

Vyzráli jsme na okurkovou sezónu

Kromě koupání, slunění a dovolené je léto také čas úrody, sklizně a zavařování. Pod zavařováním si možná představíte kopec práce, ale i to už ale jde udělat rychleji než za dob našich babiček a netrávit dovolenou v kuchyni. Koukněte, jakým způsobem můžete uchovat plody léta, které budou v zimě drahocenným pokladem.

Kdy na sklizeň?

Každé ovoce dozrává jindy. Koukněte na náš kalendář, kdy co roste a kdy byste měli být připraveni s košíkem a bedýnkami.

01-Kdy-co-roste

Kam na sklizeň?

Máte zahradu? Tak o zdroj, co do zavařovaček, máte asi postaráno. Když zahrada není, zkuste se poptat u příbuzných a známých. Často se v okolí vyloupne někdo, kdo neví, co s přebytkem úrody, a která by jinak padla vniveč.

Pokud není ani zahrada, ani sklizeň u příbuzných a známých, zbývá ovoce koupit. Naštěstí nemusíte běžet do supermarketu zkupovat drahé ovoce z dovozu, protože Česko má plno pěstitelů a farmářů, kteří prodávají poctivé a chutné ovoce za solidní ceny. Ty snadno najdete na internetu, nebo v různých online bazarech, kde je výhoda, že inzerují i malopěstitelé.

Oblíbené jsou také samosběry. Tam si ovoce nasbíráte sami za vlídnější cenu, předem ochutnáte, co kupujete, a ještě se provětráte na čerstvém vzduchu. Nejrozšířenější je samosběr jahod.

Co s tím?

Co můžete, snězte. Není nic lepšího, než čerstvé ovoce a zelenina, a ještě když je z  vlastního zdroje v podstatě v  bio kvalitě. Zkuste smoothie z  čerstvého ovoce, domácí nanuky, nebo studené polévky. S  přebytky pak můžete naložit různé – zavařte je, zmrazte, nebo co jde, usušte.

💡Tip na rychlé zpracování ovoce

Nejlepší smoothie dělá vakuový mixér Beko TBV 8104 BX, který mixuje bez přístupu vzduchu, takže si ovoce a zelenina zachová svoji barvu a lepší chuť. Na ovocnou ledovou tříšť je zase odborník výkonný mixér Beko TBS 2164 X.

Beko TBV 8104 BX

vakuový mixér

Beko TBS 2164 X

výkonný mixér

1. Očistěte, nakrájejte

Na začátku nejprve ovoce a zeleninu pořádně očistěte. Odstraňte stopky, pecky, jádřince a odřízněte nabouchlé části. Plody, které jsou nahnilé, vyhoďte. Při zavařování by mohly zkazit celou dávku a zavařenina by mohla začít plesnivět.

02-Myti-okurek

Tip na rychlé mytí okurek 😄

  1. Špinavé okurky dejte do pračky.
  2. Zvolte šetrný program, např. Vlna, Jemné nebo Ruční praní, a nastavte teplotu praní a otáčky na minimum. Prací prostředek ani aviváž nedávejte 😅.
  3. Po skončení programu vyjměte čisté okurky.

❗️Nebojte se, zkusili jsme to a fakt to funguje! Níže najdete fotky⬇️

1. Špinavé okurky dejte do pračky

1. Špinavé okurky dejte do pračky

2. Okurky jsou připraveny

2. Okurky jsou připraveny

3. Zvolte šetrný program

3. Zvolte šetrný program

4. Za necelou hodinu budou všechny okurky čisté a bez práce.

4. Za necelou hodinu budou všechny okurky čisté a bez práce.

5. Vyjměte čisté okurky

5. Vyjměte čisté okurky

2. Zavařování

Zavařování se nebojte, s domácími spotřebiči je to o dost snazší a rychlejší. Navíc osvědčených zavařovacích návodů najdete na internetu bezpočet, proto vám uvádíme jen krátké shrnutí s tipy, jak si zavařování ulehčit.

03-Zpusoby-zavarovani

3. Zmrazení

Očištěné, nakrájené plody dávejte vždy do čisté krabičky nebo pytlíku, které jsou vhodné do mrazáku. Pokud budete mrazit větší množství surovin, určitě se hodí funkce Fast Freeze, která zmrazí suroviny rychleji a tím lépe zachová jejich chuť, barvu a konzistenci.  

Na kvalitu a chuť zmražených plodů má také vliv tvorba námrazy. Přeci jen třešně obalené ve vrstvě ledu moc na bublaninu po rozmrazení nebudou. Ideální jsou proto lednice bez tvorby námrazy např. lednice NeoFrost™.

A co všechno se hodí do mrazáku a jak suroviny předtím případně upravit?

04-Co-mrazit

4. Sušení

Bylinky a houby se dají usušit jen tak na plechu třeba v ložnici, na ostatní pomůže trouba. Je to sice na dýl, ale výsledek se s kupovaným sušeným ovocem plným cukru nedá porovnat.

05-Suseni-v-troube

Pokud nechcete nastavovat na troubě sušení manuálně, mrkněte na naši troubu BIDM 15500 XDS, která je vybavená programem na sušení, ale i na zavařování a na kynutí těsta.

Takže teorie by byla. Teď ta praxe. Protože až se zima zeptá, vy si budete moct v klidu načít svoji zavařeninu, dát si jahody se šlehačkou a zpříjemnit si dlouhé tmavé večery vzpomínkou na léto plné sluníčka.

Zdroj:
https://www.bekocr.cz/magazin/tipy-a-triky/id:27023/vyzrali-jsme-na-okurkovou-sezonu

Napsat komentář