Články

Vinobraní 2019: Okoštujte lokální produkci

Koncem léta začíná další oblíbené období roku – vinobraní. Mrkněte na naše tipy, jak naložit s čerstvým hroznovým vínem, aby neshnilo, s burčákem, abyste neměli vymalovanou kuchyň, a s vínem, abyste si ho plně vychutnali.

Obsah – Vinobraní 2019: Okoštujte lokální produkci.

  1. Sklizeň vinných hroznů
  2. Skladování hroznového vína
  3. Skladování burčáku
  4. Skladování vína
  5. Servírování vína
  6. Kam na vinobraní?

Sklizeň vinných hroznů

V našich zeměpisných šířkách je doba sklizně hroznů většinou od poloviny srpna až do začátku září. Konkrétní termín se pak odvíjí od odrůdy hroznů, obsahu cukru a mnoha dalšího.

Pokud máte hrozny na zahradě, určitě už víte, kdy nastává jejich čas. Pak stačí vzít nůžky a čerstvé hrozny co nejrychleji dopravit do lednice.

Skladování hroznového vína

Ať už máte hroznové víno z vinohradu, nebo ho koupíte v obchodě, je potřeba ho správně skladovat, aby neshnilo. Základem je samozřejmě mít čerstvé hrozny se zelenými stonky, které nejsou cítit kvašením, ani na nich není vidět žádná plíseň nebo hnědé skvrnky.

  1. Pokud jsou trsy hroznů hodně naskládané na sebe, odstřihněte části trsů, aby nezačali hnít.
  2. Hrozny nemyjte a hned jak je donesete domů je dejte do čisté krabičky nebo do uzavíratelného sáčku.
  3. Hrozny dejte do nejchladnějšího místa lednice, ideálně do přihrádky s aktivním modrým světlem, nebo do zóny EverFresh+, kde vydrží klidně až 3 týdny.
01-Aktivni-modre-svetlo

Lednice s aktivním modrým světlem můžete vybrat zde.

02-EverFresh

Lednice s přihrádkou EverFresh+ můžete vybrat zde.

Skladování burčáku

Ideální tip na skladování burčáku je vypít ho hned [Symbol] Pokud ho přeci jen chcete uchovat, nejlepší je to v lednici ve dvířkách na stojato, kde se zpomalí jeho proces kvašení. I tam ale počítejte s tím, že se budou uvolňovat bublinky oxidu uhličitého, takže ho uchovávejte v plastové láhvi a nechte povolené víčko, nebo ho pravidelně povolujte. Takto v lednici vydrží maximálně dva dny.

A jak burčák převést, abyste neměli „vymalované“ auto jako ve filmu Bobule? Určitě by měl být v plastové lahvi nebo kanystru s lehce povoleným víčkem a pravidelně dělejte přestávky na odfouknutí oxidu uhličitého. Když víčko povolujete, dělejte to pomalu a opatrně, aby vám burčák v ruce nevybouchnul.

Skladování vína

Na rozdíl od burčáku by se měly vinné láhve skladovat na ležato. Důvodem je, aby nevyschnul korkový špunt a víno se nezkazilo vniknutím vzduchu. Důležitá je také stálá teplota a omezení pachů a plísní v dosahu, o to se v lednicích Beko stará např. antibakteriální těsnění či filtr IonGuard.

03-Skladovani-vina

Mrkněte tady na lednice Beko s multizónou.

Servírování vína

A teď přichází na řadu oblíbená konzumace. Aby víno správně rozvinulo svoji chuť a vy si ho mohli plně vychutnat, je potřeba vybrat sklenice podle druhu vína a víno nachladit na správnou teplotu.

Ohledně výběru skla platí, že menší objem sklenic je vhodnější pro bílá vína, protože se víno uvnitř tolik neotepluje. Naopak větší sklenice se používají na vína červená, u kterých je důležité jejich okysličení, což větší povrch sklenice umožňuje. Specifický tvar sklenice na šumivá vína zase nechá vyniknout jejich perlivosti a úzké hrdlo pomáhá nashromáždění aromatických látek.

04-Servirovani-vina

Zdroj:
https://www.bekocr.cz/magazin/inspirace/id:27195/vinobrani-2019-okostujte-lokalni-produkci-

Napsat komentář